Çankaya, Farabi Sk. No:3 D:4 Çankaya/Ankara info@innovaturizm.com.tr

Addres

  • Çankaya, Farabi Sk. No:3 D:4 Çankaya/Ankara
  • info@innovaturizm.com.tr
  • +90 312 466 76 70

Sosyal Medya Adresleri

Hematoloji

Kan hücrelerinde oluşan hastalıkların tanısı ve tedavisi ile ilgilenen bilim dalları arasındadır.

Ayrıca kan yapımında etkin rol oynayan organların hastalıklarıyla da ilgilenmektedir. Bu nedenle lenfatik organlar ve kemik iliği hastalıkları da hematologların uzmanlık alanına girmektedir. Hematoloji, kemik iliği ve dalak gibi kan yapan organların hastalıkları ile kan hastalıklarıyla ilgilenen bilim dalıdır. Hastalıklarına göre iyi huylu ve kötü huylu olmak üzere iki gruba ayırırız. İyi huylu hastalıklara örnek olarak anemi, kemik iliği yetersizlikleri, Akdeniz anemisi (talasemi), multipl miyelom gibi hastalıklar ve kötü huylu hastalıklar ise lösemiler veya kan kanseri verilebilir. Kemik iliği nakli hematolojik hastalıkların tedavisinde son derece önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle tedavinin yapıldığı hastanede deneyimli bir ekip ve tam donanımlı üniteler bulunmalıdır. Uzman hekimlerimizin sıklıkla karşılaştığı hastalıklar anemi, Akdeniz anemisi olarak bilinen talasemi ve lösemidir. Bu hastalıkların belirtileri, tanı ve tedavi yöntemleri ise şöyle:

Anemi: Halk arasında kansızlık olarak da bilinen anemi, oksijenin taşınmasını sağlayan kırmızı kan hücrelerindeki hemoglobin moleküllerinin sayısının azalması nedeniyle oluşur. Aneminin başlıca belirtileri yorgunluk, halsizlik ve soluk cilttir. Yetersiz beslenen bebeklerde, genç kadınlarda ve ergenlerde sıklıkla görülen aneminin tedavisi, etkenin ortadan kaldırılmasıyla yapılır.

Talasemi: Akdeniz anemisi olarak da bilinen talasemi, oksijen taşıyan hemoglobin molekülünün üretiminde doğuştan gelen bir kusurdan kaynaklanır. Alfa ve beta talaseminin iki alt tipi vardır. Genetik geçişli bir hastalık olan Akdeniz anemisi özellikle Akdeniz bölgesinde sıklıkla görülür. Beta talasemi hastalığında anne ve babadan geçen globin geni normal ise çocuk normal doğar. Genlerden biri değişirse çocuk taşıyıcı olur. Ancak her iki gen de değişirse çocuk talasemi ile doğar. Taşıyıcı hastalarda hafif anemi görülür. Ancak ağır vakalarda düzenli kan transfüzyonu gerekir. Çabuk yorulma, cilt renginin soluk olması, bacaklarda yaralar ve ciltte koyulaşma, büyümede gecikme, idrarda koyulaşma, yüz kemiklerinde şekil bozukluğu gibi belirtilerle seyreden Akdeniz anemisinin tedavisi hastalığın türüne göre değişmektedir.

Lösemi: Lösemi, kan kanseri veya ilik kanseri olarak da bilinir, kemik iliğindeki kan üretiminden sorumlu hücrelerin kanserinin bir sonucu olarak ortaya çıkar. Kabaca konuşursak, akut ve kronik olmak üzere iki farklı lösemi türü vardır. Aslında birçok türü vardır. Lösemide, kanserli hücreler sağlıklı bir şekilde kan üretemezler. Kanser hücrelerinin invaziv yapısı nedeniyle, bu hücreler sağlıklı kan üreten hücrelere yer bırakmaz. Akut lösemi, tedavi edilmezse haftalık veya aylık bazda ölümle sonuçlanan çok ciddi bir durumdur. Ancak kemoterapi ilaçları veya ilik nakli olarak bilinen kök hücre nakli ile tedavi edilebilir. Öte yandan kronik lösemi hastaları, bazı durumlarda tedavi olmadan onlarca yıl yaşayabilirler. Ancak kronik lösemi hastalarının ilaçla iyileşmesi çok daha zordur. Genellikle yaşam kalitesini artırmaya yönelik olarak tasarlanan tedavi yöntemleri, kişinin yaşam süresini uzatmada da etkilidir. Bazı kronik lösemi türleri kök hücre nakli ile tedavi edilebilir.